www.automodellvasar.hu Első magyar online autómodell újság

3júl/112

A Majorette a Simbáé

Renault Maxi Turbo 1985 Solido

A Simba-Dickie csoport növekedését most egy talán minden gyűjtő által ismert márka segíti elő, a Solido. A Solido-t sokan úgy tartják számon, mint a francia kultikus autók gyártóját, 1:43-as és 1:18-as méretarányban. Valójában a Solido márka a Majorette cég tagja volt, egészen tavaly februárig, amikor is egy még nagyobb család tagjai lettek együtt. A Majorette, csakúgy, mint a Norev, egy lyoni székhelyű cég és ennek az összefüggésnek oka van. Ugyanis 1961-ben, az az Emile Véron alapította, aki 1946-ban a Norevet is. (A Norev név a Véron anagrammája). A Majorette hamar az első számú francia céggé lépett elő, aki a Matchbox méretet gyártotta (1:55-ös, de ők 3 inchesnek nevezik), gyártásuk fő profilja az utcai francia és európai autók voltak. A Norev ekkor erőteljesen az 1:43-as méretarányra koncentrált. A Majorette 1987-ben a termelést delokalizálta és Thaiföld lett a központja a gyártásnak, közel 13.000 négyzetméteren. A konkurenciaharc következtében azonban 1992-ben csődbe megy és 1993-ban az Idéal Loisirs megvásárolja, aki szintén továbbadja a Triumph-Adlernek 1996-ban. Hányattatott sorsa itt még nem ért véget, mert a Majorette 2003-ban a Smoby csoporthoz csatlakozik és Smoby Majorette nven fut tovább 2008-ig, amikor is egy befektetőcsoporthoz kerül (MI 29).

2010 februárja óta remélhetőleg jó kezekben van, legalábbis pénzügyileg biztos alapokon nyugszik. Sajnos a múltban valóban történtek olyan felvásárlások, amelyek a cég megszűntét is jelentették egyben, úgy tűnik a Majorette-Soldio esetében ez biztosabb alapokat takar majd.

A Solido, mely ugye a Majorette-el érkezett a német csoporthoz, a Shcuco programot egészíti majd ki és képez szinergiát e két márka között. A jelenlegi felállásban Franciaországban 28 munkahelyen dolgoznak, Thaiföldön pedig 650-en, ahol a kisautók gyártása folyik. A Smoby Toys pedig a francia és nemzetközi disztribúciót végzi.

DéTé

Megosztás:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Buzz
  • Add to favorites
  • Print
Hozzászólások (2) Trackbacks (0)
  1. A solido R5 Maxi-t nagyon várom. Mikor jelenik meg kb.?

  2. Nem tudom mi a helyzet a Majorettel, de bármi is legyen az remélhetőleg segít a régi minőség megtalálásában, mert az már csak emlék! A minap egy bevásárlóközpontban is csupa használhatatlan hülyeség volt a nevük alatt, ami meg nem az volt, azok is a régi darabok újra kiadott változatai voltak, persze szintén rosszabb minőségben. Szomorú ezt látni a szép régi, masszív és jópofa darabok után.


Hozzászólás

(required)

No trackbacks yet.