www.automodellvasar.hu Első magyar online autómodell újság

1ápr/112

Durham Classics -a modell, amelyet kreálnak…

1954 Ford Ranch Wagon

A Durham Classics autómodell gyártó honlapján az alábbi felirat vár minket a nyitólapon: Handbuilt models that are created...not manufactured. Ezt persze lefordítani nagyon nehéz, ugyanis szó szerint azt jelentené, hogy "Kézzel készült modellek, melyeket kreáltak, nem kézzel készítettek". Másként fogalmazva, a jelentése ez lehet: olyan kézzel készült modellek, melyek inkább műalkotások. Ha teljesen őszinte akarok lenni, márpedig igen, akkor be kell vallanom, hogy a kezemben még nem volt ilyen modell. Annak ellenére, hogy a gyártó, a kanadai cég, szorgalmazza az itthoni megjelenést. Ugyanis a modellek nem az elérhető árú kategóriába tartoznak, áruk egy kisebb vagyon, 155 és 190 USD (dollár) között mozog, azaz 31.000 és 38.000 ft között. Ami valljuk be, egy 1:43-as modellért elég borsos ár.

Persze mielőtt ráhúznám a vizes lepedőt a cégre, nézzük mit is tud ennyiért. A cég története szerint egy házaspár alapította 1980-ban, az Ontario állambeli (Kanada) Oshawában. Az egész történetet most itt nem mesélem el (a honlapjukon rajta van), a lényeg, hogy az első modelljük egy 1934-es Chrysler Airflow 2 ajtós coupé volt. Kivittek az elkészült autókból 10 darabot egy játék kiállításra, ahol is egy darabot sem adtak el a remélt 55 dolláros áron. Néhány évvel később ezekből az Airflow-kból néhány darab több, mint ezer dollárért cserélt gazdát!

Ami valóban szép ezekben az autómodellekben, hogy alig-alig létezhet már olyan "gyár", - ha annak lehet nevezni -

1953 Chevrolet Ton Tow Truck 30 darabos széria

ahol az első ecsetvonástól az utolsóig egyetlen egy helyen végeznek el minden tevékenységet. Persze a darabszám sem szárnyalja túl semelyik konkurensét, ebből az 1953-as Chevrolet 3/4 ton Tow truck Centurion Auto rebuilders-ből mindössze 30 darabot gyártottak.

Nos, lehet, hogy lesz/vagy van itthon is fizetőképes kereslet ezekre a kisautókra. Mindenesetre kint biztosan eladhatóak, hiszen nem tudnának létezni immáron több, mint 30 éve, ha nem adnák el biztosan a teljes termelési kapacitásukat.

Ha valaki ismeri ezeket a modelleket, nyugodtan kommentelje, kíváncsi is vagyok milyenek élőben egy gyűjtő szemével.

DéTé

Megosztás:
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Buzz
 • Add to favorites
 • Print
Tagged as: Hozzászólás
Hozzászólások (2) Trackbacks (0)
 1. Na, akkor fordítsunk stílusosan:
  “Kézzel készült modellek, amelyeket alkotnak, nem gyártanak.”
  A cikk különben érdekes, és jó lenne egy (két?) ilyen modellt a polcomon látni.
  Üdv: Laci


Hozzászólás

(required)

No trackbacks yet.