www.automodellvasar.hu Első magyar online autómodell újság

10márc/110

Nevem: senki

Wartburgok

Bár nem vagyok megszállott filmrajongó, aki keni-vágja a filmeket megjelenés szerint ábécé sorrendben, de úgy tűnik, hogy az interjúk mindig egy filmmel kezdődnek. Vagy az én asszociálok rosszul! Sorrendben második interjúmról is azonnal az 1973-as, Henry Fonda és Terrence Hill főszereplésével készült Nevem: senki jut eszembe. Hogy miért?Mert interjú alanyom nem szeretné, ha nevét leírnám. Kizárólag nicknevén szerepel majd a beszélgetésben. Annyit árulhatok csak el, hogy lakhelye Zalaegerszeg, életkora pedig 35 év.

Autómodellvásár (AV): Gyűjtéssel mikor kezdtél el foglalkozni?

Cooper911 (C911): Bár a gyermekkori Matchbox gyűjteményemet teljesen véletlenszerüen kaptam ajándékba, amik így inkább csak gyűltek maguktól, ezért ezt nem lehet igazán gyűjtésnek nevezni. Elöször a Retroautók sorozat megjelenésekor gondolkodtam el azon, hogy abból a sorozatból be kellene szerezni pár darabot.

AV: Miket gyűjtesz? Ha gyorsan körbenézek, van egy-két kakukktojás, pl. a Citroen DS...
C911: Az 1/43-as méretarányú autókból, a retrókat gyűjtöm. Leginkább a keleti blokkból, de valóban van kivétel, néhány legendát is beszereztem. Ilyen legendás autó például a Volkswagen Bogár, a Mini, a Fiat 500 és a Citroen Kacsa.

Rendőr Wartburg

AV: Mi alapján döntötted el hogy mit fogsz gyűjteni?
C911: Én a hetvenes, nyolcvanas években nőttem fel, az akkor útjainkon szaladgáló autók mély nyomot hagytak bennem. Ezért is kezdtem el gyüjteni a retroautókat amikor megjelent a sorozat. Persze gyűjthetnék Porschét, Ferrarit, Lamborghinit és gyönyörű amerikai autókat is, de valahogy sosem kezdtem el azokat gyüjteni.
AV: A gyűjteményed nemcsak egy gyártótól való, ugye?
C911: Nem, több gyártó modelljeit kedvelem, van DeAgostinim, IST modellek az Ixotól, Norev-ek és mér régi orosz vasak is...
AV: A tárolással hogy állsz?
C911: Amikor még csak néhány példányom volt akkor a bliszterükben hagytam őket, aztán amikor megkaptam a Retroautók sorozathoz kapott vitrint ebben helyeztem el őket de így nem igazán voltam elégedett a látvánnyal. Láttam a neten is képeket a vitrinről és azt tapasztaltam, hogy egy idő után elég csúnyán behajlanak a polcai. Ezért eladtam azt a vitrint és csináltattam egy fából készült üveg polcos vitrint, ami pontosan illeszkedik a szekrényem polcára. Az előlapja is üveglap. Ebben a vitrinben 6 polcra polconként 9 autó fér el, így összesen 54 autómodell fér majd be. Ez lett az a limit amit nem szeretnék túllépni anyagi és tárolási hely szempontjából sem. Persze néhány autóhoz diorámát tervezek készíteni, így azért van egy kis kibúvó!
AV: Honnan szerzed be az autókat?
C911:A magyar sorozat előfizetője vagyok, de a lengyel és az orosz/ukrán sorozatból is szemezgetek. A magyar online aukciós oldalakat is szemmel tartom, rengeteg eladó járgyánynál nézi az ember ahogy az árak olyan szintre kúsznak ahol már nem éri meg a dolog (nekem). De egyszer volt egy nagy fogásom egy IST gyártmányú Volkspolizei (rendőrségi) Wartburg353-ast sikerült elcsípni igencsak jó áron. A külföldi aukciós oldalaknál általában problémás a szállitás és költséges is.
AV: Mennyit szánsz általában egy modellre?
C911: Ez változó. A magyar sorozat példányai 1800Ft körül vannak az előfizetőknek, ez igencsak jó ár. A lengyel és az orosz sorozatból már kicsit drágább beszerezni egy-egy példányt. Nálam olyan 5000Ft körül van a lélektani határ, de van olyan autó amiért többet is adok vagy adnék. Van egy egyedileg készült Rallye Wartburgom az elég drága volt, de nagyon szép.
AV: Mi az álmod autómodellben?
C911: Az álmom a Wartburg 313 volt, de az már megvan. Amit még nagyon szeretnék az a Dobozos IZS (sokan Moszkvics furgonként ismerik). Ezt elvileg az orosz sorozatban adják majd ki.
AV: Melyik a kedvenc modelled/márkád?
C911: A Wartburg 313 Sport, Rallye Wartburg, Volkspolizei Wartburg és álltalában minden Wartburg.
AV: Értem, a kerek Wartburg, a négyszögletes, a lukas...stb, csak Wartburg legyen. Olvasni szoktál a témában a külföldi szaklapokban? Honnan szerzed be az információkat a modellekről?

Rally Wartburg

C911: Nem nagyon olvasok szaklapot, a hazai fórumot figyelem, oda is elég hamar elérnek azok az információk, amik az érdeklődési körömmel kapcsolatosak. A Sorozatok honlapjairól és a fórumon a gyűjtőtársaktól is lehet információkhoz jutni. Készítettem is egy egyszerü weboldalt, ahol a retroautókkal kapcsolatos infókat, leirásokat, képeket gyüjtöm, hogy egy helyen megtalálhatóak legyenek. Érdemes átböngészni, rengeteg csodás átalakitást lehet megtekinteni rajta. ...
AV: Nos, még nem vagyunk egy igazi modellgyűjtő társadalom, de mindig örülök, ha egy igazi gyűjtővel beszélgethetek...
C911: Ahogy sok minden másban is, itt is a pénzt ügyességgel, leleményességgel pótoljuk. Sokan nem tehetik meg, vagy nem akarják megtenni, hogy a legmárkásabb és egyben legdrágább gyártók termékeiből vesznek egy sorozatot. Inkább az olcsóbbat választják és lehetőségük, ügyességük szerint feljavitják. Érdemes átböngészni a már emlitett retroautófan weboldalt ahol az egyszerü átfestéstől kezdve olyan mértékü átlakitások is találhatók, hogy egy profi makettkészletnek nézi az ember (Pl: zöldséges Warsawa, tetőcsomagtartóval, zöldségekkel, mérleggel, stb).
Nagyon örülök a magyar sorozat megjelenésének, valószinüleg sokkal kevesebb együjtő lenne ha ez a sorozat nálunk nem jelent volna meg.
AV: Köszönöm a beszélgetést, további jó gyűjtést kívánok!
C911: Én köszönöm!

wartburg3

Picture 1 of 5

DéTé
Megosztás:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Buzz
  • Add to favorites
  • Print
Hozzászólások (0) Trackbacks (0)

Még nincsenek hozzászólások


Hozzászólás

(required)

No trackbacks yet.