www.automodellvasar.hu Első magyar online autómodell újság

9márc/110

2011 Nürnberg, Játékvásár VI.rész (fényképes beszámoló)

A Minichamps stand a már megszokott, szinte fél városrésznyi területen helyezkedett el Nürnbergben. A nagyság átka, ugye, nem engedhetik meg maguknak, hogy kisebb standdal legyenek jelen, mint eddig, még akkor sem ha idén nem hozzák a tőlük megszokottat, ami talán a "válság" hozadéka.Kifelé a stand nem mutat szinte semmit, csak egy pár üvegvitrin figyelmeztet minket arra, hogy a Minichamps felségterületén járunk, minden vitrinben egy - természetesen piros - autó és egy betű a Minichampsből. Ezért ha normális fotót szeretnék készíteni, kénytelen vagyok beljebb menni. A szalonon rendkívül fegyelmezett "beengedő" kérdezi meg rögtön, hogy hova megyek, nem lehet csak úgy észrevétlenül beslisszolni. Mivel randevúm itt nincs, ezért azt mondom egy kollégám tárgyal és őt várom, addig körbejárok. Mivel az "erődítmény" fallal védett, ezért nem engednek be akárkit, csak ha megbeszélése van, vagy a sajtótól jött. Sajtóigazolvány híján választottam a kegyes hazugságot. Belépve a szentélybe, a szokásos tárgyalófakkok várják a kereskedőt, mint egy igazi amerikai munkahelyen. Itt senki sem láthatja a másikat miközben tárgyalópartnerével van.

Ami kicsit csalódás talán a Minichamps-nél, az az újdonságok. Illetve a hiányuk, merthogy a standon nem nagyon láttam a közeljövőben kiadandó modelleket. Tény, hogy az elmúlt másfél évben, amióta mindenki a "válságra" hivatkozik, azóta sok minden megváltozott a modellszakmában is. A Norev például nem ad ki már annyit egy típusból, azaz kevesebbet "hagy rá" az előrendelésre, mint régen. Ezt tudván, a kereskedőnek érdemes előre hat hónapra megsaccolnia, hogy mennyit fog tudni majd eladni belőle ha megjelenik. Ténykérdés, ez nem egyszerű. Nem is mindig sikerül. A "válság" óta az is tény, hogy sok autóval késnek, mint a Minichapms is, van, hogy hónapokat, de akár egy teljes esztendőről is beszélhetünk adott esetben. És ami a rajongóknak talán a legjobban fájhat: az az egyre gyakoribbá váló ezer alatti megjelenési darabszám. Valószínűleg a pénzspórolás az oka, de lehet, hogy más van a háttérben. Az áremelkedést biztosan el akarják kerülni, mert egyes modelljeik már a Neo árszintjét verdesik.

Szóval sokan hiányolják a 2011-es újdonságokat. Az új Lamborghini Murcielago SV-t például kiadta a Norev, ami a Minichamps terveiben csak jó pár hónappal későbbi időponttal szerepel. Hacsak a két cég nem együtt fejlesztette ki a modellt amire már volt példa (Dakar Red Bull VW Tuareg) és így szólt a megállapodás, nem feltétlen előny ez a német cégnek.

Elborult autó

Elborult autó

Na persze ettől még az egyik legjobb autómodell gyártó marad a Minichamps ami a minőséget illeti, legfeljebb most nem viszi el a legtöbb újdonsággal rendelkező gyártó címet. A 230 oldalas katalógus nagyon szép kiadású, egyvalamit hiányoltam belőle, hogy nem jelzik az újdonságokat, így aki nem naprakész a kiadásokban, nem tudja melyik mikor jelenik meg. (A Schuco például jelöli a katalógusban, hogy melyik modell melyik negyedévben lesz kapható). Igaz, egy-két modell mellett a "Handmuster" szó szerepel, ami azt jelenti, hogy az igazi autó még nem készült el, azaz biztosan új modellről beszélünk.

DéTé

Megosztás:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Buzz
  • Add to favorites
  • Print
Hozzászólások (0) Trackbacks (0)

Még nincsenek hozzászólások


Hozzászólás

(required)

No trackbacks yet.