www.automodellvasar.hu Első magyar online autómodell újság

24feb/110

Autók Oxfordból

Korábbi bejegyzésünkben már beszámoltunk az egyik szakújság Év Modellje jelöltjeiről, ami egyik bizonyítéka, hogy a szakírók kezdenek kiszabadulni a” Minichamps-Auto-Art” tengely bűvköréből. Mert bizony más modellgyártók is igen ízléses, különleges darabokat készítenek, amelyek ha minőségükben nem is érik el a fent említett cégek színvonalát, de ár-kuriózum arányuk miatt is megbecsült darabjai lehetnek gyűjteményünknek.

Annak apropóján, hogy a francia szaklap egyik jelöltje az Oxford Vauxhall Crestája volt, bemutatnék pár 1/43 méretarányú fém modellt – terveim szerint egy cikksorozaton keresztül – ettől a gyártótól.Angol cég lévén angol típusokat dolgoz fel. Tapasztalataim alapján a magyar gyűjtők lelkivilágától kissé távoliak a brit autóipar termékei, talán a Miniket kivéve. De azt nem vitathatjuk, hogy különösen a Vaslady korszaka előtt igazán különleges járművek gördültek le a gyártószalagokról.

Ilyen volt a Rover Motor Company 1948-85 között gyártott Land Rover terepjáró sorozata. Ezek közül is legsikeresebb az 1958-61 között készült II. sorozat. Tengelytáv alapján két változat készült: a rövidebb 88 inches (2 235 mm), és a hosszabb 109 inches (2 769 mm). Innen ered a Land Rover 88-as és 109-es elnevezésük.

Az első 1 500 darab 88-asban az első sorozatból átvett 52 lóerős kétliteres benzinmotor üzemelt, amelyeket később felváltott a 72 lóerős benzines,majd pedig dízel erőforrás.

A sikeres konstrukciót előszeretettel használta a tűzoltóság is. Ennek három változatát dolgozta fel az Oxford.

Az első modell egy sima ponyvás terepjárótól csak piros festésével és szirénájával különbözik. Az oldalán lévő felirat tanúsága szerint Sommerset megye tűzoltóságának egyik – talán parancsnoki – autóját jeleníti meg.

A másodikon már megtalálható a motorháztetőn elhelyezett pótkerék, tömlők, hátul pedig részletes oltási arzenál.

A harmadik még részletesebb: nyitott ponyva fölött ott a létra is! B. R.: British Rail, az angol vasút szolgálatában.

Az ötletes témaválasztást beárnyékolta néhány bosszantó hiányosság: a festett indexlámpák, matricázatlan műszerfal. Mindhárom modellnél akadtak illesztési hézagok, némelyik erősebb nyomásra helyére került, valahol csak a pillanatragasztó segített.

Összefoglalásként: a haszongépjárművek-tűzoltóautók szerelmeseinek hiánypótló darabok, a témában kiadott Minichamps-Norev minőséget egyáltalán nem éri el, de árszintjük ezek 50-70%-a körül mozog.

Papp Gábor (PagoX)

Megosztás:
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Buzz
  • Add to favorites
  • Print
Hozzászólások (0) Trackbacks (0)

Még nincsenek hozzászólások


Hozzászólás

(required)

No trackbacks yet.